Kavrulmuş Yemişler
Kuruyemişler hem çok lezzetli hem de enerji veren sağlıklı atıştırmalıklar arasında yer alır. Çoğu kişinin severek tükettiği bu gıdalar kavrulmuş ve çiğ olanlar olarak ikiye ayrılır. İkisini de tüketmek oldukça keyiflidir. En çok sevilen çiğ yemiş çeşitleri badem ve cevizdir. En çok sevilen kavrulmuş kuruyemiş çeşitleri ise kavrulmuş leblebi, kavrulmuş çekirdek ve kavrulmuş tuzlu fıstık olarak sıralanır. Tazeymis en sevilen lezzetli kuruyemişleri sizler için bir araya getirir. Örneğin; Özel Marmaris dörtlüsü, en çok tercih edilen ceviz, kavrulmuş badem, antep fıstığı ve kavrulmuş fındığı sizlerin beğenisine sunar. Ayrıca, Siirt fıstığı, tuzsuz ay çekirdeği, beyaz leblebi, kabak çekirdeği ve soya kaplı fıstık gibi çok sevebileceğiniz diğer yemişlere de mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.
Kavrulmuş kuruyemiş lezzeti ve besin değerleri sebebiyle keyifli akşamlarınıza eşlik edebilir. Kuruyemişler, meyvelerin ve çeşitli besinlerin çekirdeklerinin güneşin altında ya da profesyonel olarak fabrikalarda kurutulması ve kavrulması ile hazırlanır. Bazen kavurma işlemi sırasında yemişlerin içinde tuz, baharat ya da farklı tatlandırıcılar da eklenebilir. Son zamanlarda popüler olan baharatlı kuruyemişlerin baharat ve sosları da kavurma sırasında eklenir. Çoğumuzun severek tükettiği kuruyemiş nasıl kavrulur, hangi aşamalardan geçer, evde kuruyemiş kavurmak mümkün müdür, çiğ olan yemişler ile arasındaki fark nedir, kuruyemişler besin değerlerini kaybediyor mu ve faydaları nelerdir gibi sorularınızı sizler için cevaplamaya çalıştık.
Kuruyemişler Nasıl Kavrulur?
Badem, fındık, fıstık ve kaju gibi çok sayıda kuruyemiş kavrularak da tüketilebilir. Kavrulma sırasında eklenen tuz sebebiyle ürünler oldukça lezzetli olur. Ayrıca kavrulma işlemi ürünlerin daha çıtır olmasını sağlar. Çiğ olarak satın aldığınız ürünleri evde de kavurabileceğiniz gibi Tazeymiş tarafından hazırlanan kavrulmuş kuruyemiş çeşitlerini de inceleyebilirsiniz.
Kavrulma sırasında seçilen ürünler büyük bir alana dökülür. Buradan yürüyen bantlar vasıtası ile kavurma makinesinde kavrulma işlemi gerçekleştirilir. Kavurma işlemi sırasında kuruyemişin çeşidine göre farklı ısılar kullanılır. Sonrasında ise paketlenerek son tüketiciye ulaştırılır. Tazeymiş ise sizler için tüm ürünleri en iyi üreticilerden özenle seçer. Tamamen sağlıklı yöntemlerle kavrulduğundan emin olduğu ürünleri sizlere sunar. Butik üretim sayesinde Tazeymiş, en kaliteli ürünleri sizler için bir araya getirir. Bir araya getirdiği tüm kuruyemişleri, üreticiden satın aldığı andan itibaren tazeliğini koruyacak şekilde denetim altında tutar. Bu sayede sofralarınıza en kaliteli ve lezzetli ürünleri iletir. Ürün seçeneklerinde bulunan çiğ kuruyemişleri, evde bir fırının yardımıyla kendinize göre de kavurabilirsiniz. Fırına koyduktan sonra yemişleriniz istediğiniz seviyede kavrulana kadar kontrol edebilir, farklı sıcaklık derecelerinde kavurma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Doğal yollarla kavurma yaptığınız için tuz eklememenizi tavsiye ederiz. Ancak badem ve benzeri yemişlere damak zevkinize göre tuz ekleyebilirsiniz. Çok tercih edilmeyen, ancak zaman zaman uygulanan diğer bir yöntem ise ocakta kavurma işlemidir. Bu yöntemle fırın alternatifine göre daha yemişleriniz daha hızlı kavrulabilir. Kavrulmuş kuruyemiş yapmak çok zor değildir. Evde herkes rahatlıkla bu işlemi yapabilir. Evde kendi kendinize yemiş kavurmak isterseniz dikkat etmeniz gereken püf noktaları şu şekilde sıralanır:
- Hangi yöntemi kullanıyor olursanız olun, ısının doğru ayarlandığından emin olun, olması gereken ısıdan daha çok ısı kullanımı yemişlerin birden yanmasına, daha azı ise yeteri kadar kavrulmamasına neden olur.
- Ürünleri fırında farklı ısılar kullanarak, damak tadınıza göre orta veya çok kavrulmuş hale getirebilirsiniz.
- Tuzlu kuruyemiş kavurması yapmadan önce kuruyemişleri ıslatmayı unutmayın.
- Kuruyemişleri kavururken kokusu çıkana kadar kavurmanız gerekir. Ürünlerin kokusu çıkmadan kavurma işlemini bitirmeyin.
- Kavururken yemişleri sık sık karıştırmayı ihmal etmeyin.
Çiğ ve Kavrulmuş Yemişler Arasında Ne Fark Var?
Çiğ yemişler kavrulma işlemi sırasında besin değerlerini kısmen kaybedebilir. Ayrıca, kavrulma işlemi sırasında ise eklenen tuz ve yağ daha ürünlerin kalorisini artırabilir. Ancak kavrulmuş kuruyemişler de sağlık açısından faydalıdır. Kavurma işlemi sırasında vitamin ve mineral değerlerinin bir çoğu korunur. Ayrıca çiğ ürünler kısmen daha faydalı olsalar bile kavrulmuş kuruyemişler daha lezzetli ve keyifli olabilir. Damak tadınıza göre her iki seçeneği de değerlendirebilirsiniz. Hem çiğ hem de kavrulmuş kuruyemişler, lif ve protein kaynağı gıdalardır. Her biri vitamin ve antioksidan açısından oldukça zengindir. Bu sebeple bağışıklık sistemi için de faydalıdır. Ayrıca çeşitli araştırmalar, kuruyemiş tüketmenin kan basıncını düzenlediği, kan şekeri seviyesini dengelediği ve kolesterole iyi geldiği gibi sonuçları olduğunu ortaya çıkarmıştır. Peki, çiğ ve kavrulmuş yemişler arasındaki fark tam olarak nedir? Çok sayıda insan kuruyemişlerin kavrulmuş hallerinin besin içeriğinin tamamını etkilediğini ve kaybettiğini düşünür. Ancak bu kesinlikle yanlış bir bilgidir. Örnek vermek gerekirse kavrulmuş fındık besin değeri oldukça yüksektir. Kavrulmuş kaju da besin değerleri açısından oldukça zengin ve faydalı bir gıdadır. Kavrulmuş badem besin değeri konusunda fındık ile yarış halindedir. Kuruyemiş kavurma işlemi çeşitli yöntemlerle ısı kullanarak doğal yemişlerin her iki tarafını da aynı şekilde pişirerek yapılır. Çoğu çiğ yemiş kabuksuz şekilde kavrulur. Ancak Antep fıstığı bunların dışındadır. Antep fıstığı, kavrulacaksa kabukları ile birlikte kavrulur. Kavurma işlemi bazen de kabukları ve yemişi birbirinden ayırmak için kullanılır. En çok sevilen kavrulmuş yemişler ise kavrulmuş fındık ve kavrulmuş badem olarak bilinir. Kabuklu yemişlerden kavrulmuş Antep fıstığı da en çok tüketilen kavrulmuş kuruyemişlerden birisidir.
Hangisi Daha Faydalıdır?
Böyle bir ayrım yapmak çok kolay değildir. Çünkü hem kavrulmuş hem de çiğ seçeneklerin de birçok faydası bulunur. Genellikle kilo vermeye yönelik diyetlerde, daha az kalorili olduğu için çiğ kuruyemişler kullanılır. Ancak, her ürün seçeneğinin kendi özellikleri bulunur. Bu sebeple birçok ürün diyet listelerine eklenebilir. Örneğin, kavrulmuş badem kalori açısından oldukça düşüktür. Lifli özelliği sebebiyle diyet listelerinde, ara öğün olarak tercih edilebilir. Kavurma işlemi sonrasında yemişler renk değiştirir. Ayrıca, yemişlerin nem içeriği azalır. Örneğin yer fıstığının çiğ halinde daha fazla nem bulunur. Dolayısıyla kavrulmuş yer fıstığı işlem sonrasında sahip olduğu nemin büyük çoğunluğunu kaybeder. Nem kaybı sonrasında çoğu insanın çok sevdiği çıtır dokular oluşur. Kavrulmuş ürünler, çiğ olanlarla hemen hemen aynı miktarda protein ve lif içerir. Ancak kavurma işlemi sırasında eklenen yağ ve tuz sebebiyle kalorisi bir miktar daha yüksek olabilir. Tazeymiş, az yağ ve tuzla kavrulmuş sağlıklı ürünleri sizlere sunar. Kavrulmuş kuruyemiş fiyatları değişkenlik gösterir. Kavrulmuş fındık kilosu bademe göre daha uygun fiyata satılan bir kuruyemiştir. Kavrulmuş badem besin değeri fındığa göre çok daha yüksektir. Kavrulmuş fıstık kalori açısından masumdur. Bu nedenle her gün bir miktar yenmesinde bir sakınca yoktur.
Kavrulmuş Kuruyemişlerin Faydaları Nelerdir?
Kavrulmuş badem faydaları ile kullanıcılara avantaj sağlar. Cildi korur, kalp sağlığına iyi gelir, kan şekerini düzenler, sindirim sistemine ve bağırsaklara iyi gelir, kabızlığı önler, kan basıncını dengeler ve düşürür, kemikleri güçlendirir, damar sertliğini önler. Ayrıca zayıflamaya da yardımcı olur. Kavrulmuş yer fıstığı kalori bakımından yüksek olmasına rağmen bitkisel protein içeriğiyle fayda sunar. Kavrulmuş yer fıstığı fiyatı da oldukça ekonomiktir. Kavrulmuş leblebi kalori bakımından çok yüksek olmadığından dolayı ve tok tuttuğu için önerilir. Kuruyemişler beslenme programlarında ve diyetlerde de ara öğün olarak sıklıkla kullanılan besinler olarak bilinir. Kavrulmuş fındığın faydaları da en az badem kadar çoktur. Demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum içeriği ile öne çıkar ve ayrıca E vitamini de bulunur. Çinko bakımından da oldukça zengin bir besindir. İçeriğinde bulunan Omega-3 ve E vitamini sayesinde sadece bir avuç yemek günlük enerji ihtiyacını karşılamak için oldukça yeterlidir.
Her gün doğru miktarda tüketilen doğal yemişler ile sağlığınızı hep koruyun.