Kuru Meyveler
Meyvelerin doğal hallerinin sahip olduğu meyve suyunun, belirli işlemler sonrasında kurutulması ile üretilen ve tüketici ile buluşan meyvelere kuru meyve adı verilir. Sağlıklı kuru meyve yapılabilmesi için meyvelerin önce güneşte organik şekilde kurutulmuş olması gerekir. Ancak, günümüzde kullanılan özel kurutucular ile ve dehidratör adı verilen cihazlarla da meyvelerin kurutma işlemleri de yapılabilir. Tazeymiş, her zaman en iyi şekilde faydalanmanız için en doğru ve güvenli kurutulmuş ürünleri seçer. Kurutulmuş meyveler son zamanların en çok sevilen ve tüketilen ürünlerinin başında gelir. Normal meyveler kadar kurutulmuş meyveler de oldukça sık tüketilir. Kuru meyve çeşitleri içinde en çok tüketileni üzümdür. Üzümün yanında kuru incir ve erik de en sık tercih edilen kuru meyveler olarak öne çıkar. Genel olarak bakıldığında ise kuru meyvelerin tamamı sağlık besinler olarak bilinir. Kuru erik ve üzüme ek olarak farklı meyve çeşitleri de kurutulabilir. Kuru meyve kalori değerleri, ürüne göre farklılık gösterir. Ancak, vitamin, mineral değerleri ve lezzetli özellikleri sebebiyle diyet listelerine eklenebilir. Detoks içecekleri, süt ve yoğurtla birlikte ara öğün olarak tüketilebilir. Son zamanların en popüler olan kuru meyve çeşitleri şöyle sıralanabilir: Blueberry, erik kurusu, altın çilek, Medine hurması, Kudüs hurması, yaban mersini, çekirdeksiz siyah üzüm, dut, sarı üzüm, incir ve gün kurusu kayısı. Tüm kuru meyve çeşitleri tek başına tüketilebildiği gibi süt ve yoğurtla birlikte de kullanılabilir. Ayrıca evde hazırladığınız kek ve benzeri hamur işi tatlılara eklenebilir. Ayrıca, hazırlanan sütlü tatlılara kuruyemişlerle birlikte eklendiği zaman tatlıların lezzetini artırır. Aynı zamanda birçok kuru meyveyi rondodan geçirerek yiyeceklerinize sağlıklı ve lezzetli soslar hazırlayabilirsiniz.
Meyveler Hangi Aşamalardan Geçerek Kurutulur?
Meyvelerin kurutma işlemi uzun süreler boyunca bozulmadan taze kalmasını sağlamak amacıyla yapılır. Kurutulan meyvelerin sahip olduğu suyun büyük bir oranı alınmış olur. Yine de kurutulmuş halinde bile meyvenin sahip olduğu su miktarının yüzde 10’u kalır. Kurutma işleminin en büyük özelliği, kurutulan meyvenin sahip olduğu şeker oranın yükselmesi olarak bilinir. Şeker oranı yükselen meyvenin dayanıklılığı artar ve raf ömrü uzar. Kuru meyve çeşitleri içinde erik, üzüm, kuru dut, yaban mersini ve kayısı ön plana çıkar. Kurutma işlemi meyvelere göre değişkenlik gösterse de genelde iki yöntem kullanılarak kurutma yapılır. Meyve kurutma yöntemlerinden birincisi, en sağlıklı ve organik olan olarak da bilinen açık ve güneşli havada kurutmaktır. Bu şekilde meyve kurutmak için bol güneşe ihtiyacınız olmaktadır. Güneşin en yoğun olduğu yaz ayları, bu kurutma yöntemi için en ideal zaman olarak bilinir. Güneşte kurutma yapılmadan önce, tüm meyveler son derece detaylı şekilde temizlenir, üzerinde bulunan kir ve toprak kalıntısı gibi çeşitli dış etkenlerden iyice arındırılır. Bir de son aşama olarak tüm meyvelerin kurutma işlemi öncesinde kontrol edilir. Özellikle dış yüzeyleri zarar görmüş, deforme olmuş ya da çürümeye başlamış olan meyveler kurutma işlemi öncesi ayrılr. Kuru meyve yapımı için, kurutma işlemi büyük ve elverişli bir alanda yapılmalıdır Bahçede yapılacaksa, meyvelerin bu süreçte toprakla ya da farklı bir yüzeyle temas etmemesi önemlidir. Eğer kurutma evde yapılacaksa, tüm meyveler öncelikle belirli bir oranda güneşte kurutulmalı, ardından düşük ısılar kullanılarak fırınlanmalıdır. Tabi bu yöntemler evde ya da köylerde kullanılan geleneksel yöntemler olarak bilinir. Tazeymiş, meyvelerin besin değerlerini kaybetmemesi ve lezzetini koruması için geleneksel yöntemlerle üretilmiş ürünleri seçer. Sağlıklı olmasının yanı sıra kuru meyve fiyatları oldukça uygun olduğu için sıklıkla tercih edilir. Meyveler kendi başlarına oldukça lezzetlidir. Ancak kurutma ortaya çıkan şeker oranı meyveleri daha da lezzetlendirir. Bu sebeple kuru meyveler, birçok tarifte gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
En Sağlıklı Kuru Meyveler
Kuru meyvelerin hepsi sağlık için oldukça faydalıdır. Hatta kuru meyve faydaları saymakla bitmez. Ancak bazı kuru meyveler, insan sağlığı için tahmin ettiğinizden çok daha faydalı olabilir. Kuru meyveler tansiyon rahatsızlıkları, göz yorgunluğu, kansızlık hatta bazı kanser türlerine bile iyi gelebilir. Birçok rahatsızlıkla ilgili önleyici etkileri olduğu bilinir. Bunların dışında sindirim ve bağırsak sistemine iyi gelen kuru meyveler de mevcuttur. Vücuttaki şekerin dengelenmesine yardımcı olan kuru meyveler de bulunur. En çok sevilen kuru meyve çeşitleri üzüm, incir, erik ve yaban mersini olarak sıralanmaktadır.
Hangi Meyve Neye İyi Gelir?
Kuru meyve çeşitleri içerisinde üzüm, dut, blueberry gibi ürünler hem lezzetleri hem de sağlığa faydalı özellikleriyle dikkatleri çeker. Tazeymiş, doğal karışık Yeşilköy paketinde sizler için taze ve lezzetli cevizleri, özenle seçilmiş kayısıyı, yaban mersinini, inciri, siyah çekirdekli üzümleri ve çiğ bademle çiğ fındığı bir araya getirir. Her ürün antioksidan, vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Bu sebeple birçok diyette kullanılabilir. Ayrıca her biri sağlıklı özellikleri sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Kuru meyve faydaları saymakla bitmezken en çok öne çıkanlar şunlar:
- Doğanın Cömert Hediyesi: Kuru İncir
İncir, özellikle boğaz hastalıkları ve enfeksiyonlarına iyi gelmesi ile ünlüdür. Genellikle boğaz ağrısı, öksürük, boğaz enfeksiyonu ve bronşit gibi rahatsızlıklara sahip olan hastaların incir tüketmesi önerilir. Kuru incir, boğaz ağrılarına iyi gelir. İyileştirici etkisiyle boğazı ve bronşları rahatlatır. Günde sadece az bir miktar tüketilmesi bile vücudun günlük ihtiyacı olan kalsiyumun neredeyse yüzde 20’sinin, demir ve magnezyumun yüzde 35’inin ve fosfor ile B1 vitamini gibi ihtiyaçların da bir kısmının karşılanmasını sağlar. Metabolizma dostudur, bağışıklık sistemini bakteri ve virüslerin etkilerine karşı korur. İncir, kuru meyve çeşitleri içinde doğal antioksidan görevi yapan bir besindir. İçinde bulunan B2 vitamini de sindirim sisteminin düzenlenmesi açısından oldukça faydalıdır. Lifli bir gıda olduğu için mide ve bağırsak sağlığı açısından da faydalıdır. İncirde bulunan kalsiyum ve fosfor, kemik gelişimi için oldukça gereklidir. Ayrıca kalsiyum, dişler için faydalıdır. Kemik erimesi ve benzeri hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Kuru meyve besin değerleri açısından da oldukça yüksek bir gıdadır.
- Potasyumun En Saf Hali: Kayısı
Kuru kayısı tek kelime ile tam bir potasyum deposudur. A vitamini açısından da oldukça zengindir. Aynı zamanda cilt hastalıklarına da iyi gelir. Kayısının kişiyi sakinleştiren, stresi azaltan ve rahatlatan etkileri de bulunur. Karışık kuru meyve paketi hazırlandığında içine mutlaka kuru kayısılar da eklenir.
- Kansere Karşı Koruma Kalkanı: Erik
Erik tüm kanser çeşitlerine karşı koruyucu, bağışıklık sisteminin destekleyicisi ve dostu olarak bilinir. Kuru meyve karışımı yapıldığında içinde mutlaka olan meyvelerden birisi olan erik, aynı zamanda yaşlanma etkilerini de önleyici bir rol oynar. Sahip olduğu E, B1, B2, B3, B6, A ve C vitaminleri ile aynı zamanda tam bir vitamin deposudur. Ayrıca potasyum ve magnezyum açısından da zengindir. Böbrek yetmezliği ve diğer böbrek hastalıkları, tansiyon rahatsızlıkları, çeşitli kalp hastalıkları, karaciğer hastalıkları ve karaciğer hastalıkları gibi çok sayıda hastalık için tüketilmesi tavsiye edilir. Bu nedenle en faydalı kuru meyve çeşitlerinden birisidir. Kuru meyve sipariş edilirken ilk tercih edilen ürünlerden biri eriktir.
Her gün doğru miktarda tüketilen doğal yemişler ile sağlığınızı hep koruyun.